Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
12.10.2016.
21:51 > 21:07
Pitanje kvaliteta hleba se veoma često pokreće, ali odgovori izostaju. Jedan od razloga je što i sami stručnjaci ne mogu reći da li je hleb na domaćem tržištu kvalitetan ili ne.
  • Miki

    20.08.2022 13:47
    Hleb i kifle
    Di je onaj novosadski hleb koji su bili zakon dok je postojao ad HLEB? Nikad bolje pecivo a ugasili ga.
  • gari

    13.10.2016 23:05
    nekad bilo , sine strci do zorice i uzmi kilo polubelog, a vekne mirisale, koji klinac je odoleo da neoglodje pupusku, rodjaci iz beograda kad dodju placu od muke kakav budjav lebac tamo jedu, danas pekara na svakih 100 metara a leb nikakav, retko ko jpos pravi pristojan, imam utisak da su uzeli recept od mesara kako upumpati vodu a da se necedi iz njega, a peciva... nemoj da bi ko uzeo pica burek, sve se od ostataka samelje uz neizbezne salame od otpadaka i zamulja u nadev, bruka, a sto se tice crnog ustvari prefarbanog hleba nek kazu odakle im brasno kad ga niko u drzavi nemelje
  • Sladja

    13.10.2016 14:54
    Recept
    Odavno sam prestala da radim striktno po receptu tako da je to sada sve odokativno :-) pa ću tako i napisati. Postoje 2 varijante ovih hlepčića/pogačica.
    1. Tri šolje (2.5dl) integralnog brašna, 1 kafena kašika soli, 1 prašak za pecivo, 4 kašike maslinovog ulja i tople (mlake) vode po potrebi. Vode treba toliko da se zamesi testo kao za uštipke. Sve izmešati kašikom i na pek papir stavljati gomilice u zavisnoti od željene veličine pogačice.
    2. U ovu varijantu ide sve kao iz pretodne s tim što se doda 1 jaje i izvesna količina vode zameni jogurtom ili kefirom.
    Od gore možete posuti semenkama koje volite i to je to.
    Obe varijante se peku max 20 min. u zavisnosti od jačine rerne.
  • cwele

    13.10.2016 12:11
    " .. Kažu kako mi jedemo ništa, kako se mrvi, maltene otrovan hleb. Ta teza jednostavno ne stoji, ali je tako predstavljeno. .."

    Ta teza jednostavno stoji .
  • @Slađa

    13.10.2016 09:30
    Ako može recept. Hvala unapred!
  • Perica

    13.10.2016 08:21
    HLEB !?
    400g Hleba oko 48 din. 1000gPšenice,pošto je!?Koliko se vekni hleba dobije od 1kg.pšenice!?
    Pošto je pecivo!?
    Ako je tako loše za pekare,Zašto niću ko Pečurke!!!???

  • Sladja

    13.10.2016 08:10
    Naravno da je loseg kvaliteta
    Iskreno nemam problem sa tim jer vec 3 godine mesim hleb od integralnog speltinog brasna. I znam sta cete sada da pomislite. Ko će ga mesiti svaki dan? Hlebcice pravim 5 minuta, pecem 20min. i imam ih za tri dana. Da li je to puno izdvojenog vremena za svoje zdravlje? Dakle bez vestackih boja, emulgatora za ukus i produzenu svezinu, konzervansa, kvasca, šećera, transmasti i ulja loseg kvaliteta.
  • Svakako umreš

    13.10.2016 07:56
    Ko je jeo hleb u Grčkoj, jal kupovni za više dana, jal kod privatnog pekara - taj zna o čemu ovaj članak govori. I nije sve u ceni, nešto je i u ljudima. Izgleda je veoma malo ljudi koji mese hleb. A veoma mnogo uvoznog jeftinog brašna koje niko ne proverava.
    Ne brinite, čitaćemo i o tome članak. Neko mora da bude pokusni kunić.
    Za brašno koje upotrebi privatni pekar vam niko ne garantuje.
  • Maslina

    13.10.2016 07:42
    Mesite sami hleb. Veliki je izbor brašna u radnjama. Ubacite raznih semenki, mrvu soli i da vidite šta je hleb! Pun ukusa, zasitan, sigurno bezbedniji od tih pekarskih. Niti je teško, nit komplikovano, nit treba puno vremena, i još izađe duplo jeftinije nego da ga kupite.
  • Mravojeb

    13.10.2016 05:46
    Koristim crni sečeni za toster jer kad je već isečen onda ne može da se mrvi .Ne verujem zlim jezicima da mu dodaju gumu od bicikla zbog boje i čvrsoće.Mislim da je to ipak otpadna melasa jer se ubuđavi tek posle 3 dana, a dotle se potroši.
  • Dragan

    12.10.2016 23:38
    trava zelenija sa druge strane
    Jao ako neko misli da je hleb los neka dodje u austriju, nemacku ili neku drugu drzavu severnije da vidi sta je bezukusan hleb. Kiseo i taman. Nemaju dovoljno sunca pa ubacuju neke dodatke u tresto ili su tako navikli... ne znam... kad dodjem sa ekipom za srbiju ne ide nam se nazad...
  • Deks

    12.10.2016 23:16
    Svaka pekara ima u ponudi više vrsta hleba a srećom pekara ima u dovoljnom broju pa svako može odabrati šta mu odgovara. Neki put kupim hleb koji je odličan svež ali sutradan nije tako dobar a neki put se odlučim za neki koji je prosečan ali se može jesti i više dana. Pritom je bitno da se ne čuva u nekoj plastičnoj kesi jer će onda ovlažiti i biti neupotrebljiv već da se čuva slobodno na vazduhu. Najviše volim hleb ispečen na stari način u starim pećima koji se još uvek može naći u nekim vojvođanskim mestima. Pritom ne znam da li oni još uvek koriste kvasac koji su sami napravili tzv. komlov. Za dobijanje tog kvasca i takvog hleba potrebno je više vremena i poznato je da je to najukusniji hleb. U Engleskoj sam imao prilike da probam taj "artisan bread" i zaista je jako ukusan.
  • Milan

    12.10.2016 22:21
    A koga ovo čudi? Već godinama cena hleba je zakucana na oko 48,5 dinara uredbom Vlade Srbije. U međuvremenu poskupelo je bukvalno sve. Jeftinom cenom hleba čuva se socijalni mir, a kako bi pekari imali bilo kakav profit, prelazi se na uštede gde god su one moguće. Vekne hleba su zato sve manje i sve lošijeg kvaliteta.

    Uzgred, ni skupe kupovne vekne nisu mnogo zdravije. Pojedini hlebovi imaju i do deset grama šećera po kriški. To je sumanuto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna